Lojze Spacal: Slikarjevo oko in fotoaparat

Lojze Spacal, Vijolice, ok. 1932, č/b fotografija
2. 2. - 8. 3. 2009
Palača deželnega sveta / Palazzo del Consiglio regionale, Trg Oberdan 6 / Piazza Oberdan, Trst


Gostovanje razstave Lojze Spacal. Slikarjevo oko in fotoaparat v Palači Deželnega sveta Furlanije Julijske krajine v Trstu je bilo prvotno načrtovano v januarju leta 2008, ko je Slovenija pričela s svojim predsednikovanjem EU, zaradi spleta političnih okoliščin v minulem letu v sosednji Italiji pa se uresničuje šele zdaj.

Razstavo je pripravila kustosinja Moderne galerije mag. Lara Štrumej leta 2007, ko je bila v počastitev stote obletnice Spacalovega rojstva tudi prvič predstavljena v Mednarodnem likovnem centru v Ljubljani. Za prenos razstave v Trst je dala pobudo Martina Repinc, predsednica Zadruge Naš kras - muzej Kraška hiša; v aprilu 2008 pa je Moderna galerija na pobudo Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu v okviru Slovenske predstavitve v Turingiji z njo gostovala tudi v galeriji Jenaer Kunstverein v Optičnem muzeju v Jeni.

Za projekt v Trstu je večji del potrebnih sredstev prispeval gostitelj, preostali del pa Ministrstvo za kulturo RS. Razstavo v Palači Deželnega sveta Furlanije Julijske krajine spremlja tako katalog v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku, v katerem sta uporabljena besedilo iz kataloga Lojze Spacal: Fotografija (s popravljenimi datacijami nekaterih fotografij) in skrajšana različica življenjepisa iz kataloga Lojze Spacal: Življenjepis in bibliografija. Vira sta del celote šestih katalogov z naslovom Lojze Spacal: 100 let rojstva, ki jo je leta 2007 izdal Gorenjski muzej, Kranj, avtorica obeh besedil pa je Lara Štrumej.

Razstava, ki bo formalno odprta 2. februarja, kljub okrnjenemu številu del z ljubljanske predstavitve (43 fotografij, 8 grafik in 1 risba) povzema bistvene značilnosti Spacalovega premišljevanja o primorskem in kraškem svetu, udejanjenega v fotografskem mediju, primerjava fotografij in grafik pa razkriva tudi pot umetnikovih misli na poti k njihovi uresničitvi.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana