Atelier Bow-Wow, Momoyo Kaijima: "Arhitekturna behaviorologija"

Atelier Bow-Wow, Sway House, Setagaya-ku, Tokyo, 2008
Foto: Atelier Bow-Wow


26. januar 2009
T5 Project Space (Tobačna 5), Ljubljana


Vabimo vas na predavanje Momoyo Kaijima, arhitektke in soustanoviteljice mednarodno uveljavljenega arhitekturnega biroja Atelier Bow-Wow, ki bo v ponedeljek, 26. januarja 2009, ob 18. uri v prostoru T5 Project Space. Predavanje bo v angleščini.

Atelier Bow-Wow sta ustanovila Yoshiharu Tsukamoto in Momoyo Kaijima leta 1992 v Tokiu. Sodi med arhitekturne biroje, katerih praksa presega tradicionalna pojmovanja gradnje in snovanja ter prinaša v kontekst sodobne umetnosti sveže prijeme in aktualno tematiko. Bow-Wow obravnava urbanistične strukture in arhitekturne prvine današnjih velemest. V projektih analizira sodobna urbanistična stanja v izbranih mestih s posebnim poudarkom na parazitskih in hibridnih oblikah prepletanja javnih in zasebnih prostorov ter elementov transporta z bivalnimi elementi.

Pri proučevanju fenomenov zanemarjenih stanovanjskih objektov in majhnih hiš Bow-Wow izhaja iz perspektive, v kateri uveljavljena estetska načela izpodrivajo vidiki uporabe in družbene izraznosti.
Na ljubljanskem predavanju bo Momoyo Kaijima govorila o arhitekturni behaviorologiji oziroma o arhitekturi, ki s široko odprtimi očmi in ušesi spremlja, spodbuja in podpira raznolikost prostorskih praks, tj. o ponovnem odkritju arhitekture.

Momoyo Kaijima se je rodila leta 1969 v Tokiu. Leta 1991 je diplomirala na Japonski univerzi za ženske, potem pa magistrirala na Tokijskem inštitutu za tehnologijo.Od leta 2000 je asistentka na Univerzi v Tsukubi; leta 2003 je bila gostujoča profesorica na Harvardski GSD (Šoli za podiplomski študij oblikovanja) ter med letoma 2005 in 2007 gostujoča profesorica na ETHZ (Švicarskem zveznem inštitutu za tehnologijo v Zürichu).

Gostovanje je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

http://www.bow-wow.jp/

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana