Danica Dakić, Triptychon

Danica Dakić, Triptychon, 2007, fotografija s postavitve, © VG Bild-Kunst, Bonn

25. november - 14. december 2008
Mala galerija na Slovenski c. 35


Danica Dakić (roj. 1962), v Düsseldorfu živeča Sarajevska umetnica, raziskuje stičišča političnih, kulturnih in osebnih vidikov identitete. Izhajajoč iz lastne izkušnje emigracije, se v fotografijah, filmih, videih in zvočnih instalacijah ukvarja z vprašanjem, kako na oblikovanje identitete in občutek pripadnosti vplivajo družbene spremembe, globalizacija in vojna.

Trikanalna ritmična video projekcija Triptychon bo v Mali galeriji predstavljena premierno. Bila je bila posneta leta 2007 v Nemškem muzej tapet v Kasslu v sodelovanju s tremi člani tam živeče skupine mladoletnih beguncev, ki bivajo v nastanitveni skupnosti. V videih sinhronizirano svoje življenjske zgodbe pripovedujejo risar Abdullah Jamali iz Kabula, tekač Robel Mesgena iz Eritreje in Dju Anh Nguyen, vietnamski fant z »rokami iz gume«. Vsi so si sami izbrali vzorce tapet, pred katerimi nastopajo (detajl zgodovinske tapete bitke pri Austerlitzu, postavitev s tapetami sodobnega oblikovalca Ulfa Moritza in detajl panoramske tapete francoskih vrtov).

Direktor fotografije je Egbert Trogemann, montažerka Amra Bakšić Čamo, tonski mojster pa Bojan Vuletić.
Kustos razstave je Igor Španjol.

Danica Dakić se predstavlja na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, kot so med drugim Babylon, Pergamonmuseum, Berlin (2008); documenta 12, Kassel (2007); How Do We Want to Be Governed? (Figure and Ground), MAC, Miami (2004); 8th International Istanbul Biennial, Istanbul (2003); Home, SCCA, Sarajevo (2002); After the Wall, Moderna Museet, Stockholm; Hamburger Bahnhof, Berlin (1999-2001).

Projekt so podprli Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, documenta 12, Kassel in Predsednik vlade Severnega Porenja - Vestfalije

Posebna zahvala:
Nemškemu muzeju tapet / Deutsches Tapetenmuseum, Kassel; Nastanitveni skupnosti za mladoletne begunce brez spremstva Hephata v Kasslu / Hephata Wohngruppen für unbegleitete minderjaehrige Fluechtlinge, Kassel

Dogodki ob razstavi:

Dan odprtih vrat v slovenski kulturi - 3. december 2008
Amra Bakšić Čamo
: Obračanje narativne forme na glavo, sreda, 3.12., ob 19. uri.
Predavanje (v bosanskem jeziku)

Montaža je eden ključnih izraznih prijemov v umetniški produkciji Danice Dakić. Na tem področju že vrsto let sodeluje z Amro Bakšić Čamo, ki je bila med drugim montažerka Daničinih video instalacij El-Dorado za kasselsko documento in Triptychon, ki je na ogled v Mali galeriji, ter producentka najnovejšega dela Isola Bella. Amra Bakšić Čamo bo na predavanju predstavila posebnosti tega plodnega sodelovanja in lastni pogled na gradnjo video pripovedi s sprevračanjem zakonitosti narativne forme.

Amra Bakšić Čamo je leta 1996 diplomirala iz primerjalne književnosti. Po štiriletnem delu z digitalnimi mediji v Ljudmili (Ljubljana Digital Media Lab) se je leta 1998 pridružila ustanoviteljem sarajevske neodvisne televizijske, video in filmske produkcije pro.ba. Poleg producentskega dela v pro.bi je redna sodelavka Sarajevo Film Festivala, kjer je programirala video sekcijo Insert, od leta 2003 pa v okviru festivala vodi regionalni koprodukcijski projekt CineLink.

Pogovor z umetnico v torek, 25. novembra 2008, ob 19. uri.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana