Lojze Spacal v Jeni


15. 4. - 3. 5. 2008
Optični muzej v Jeni, Nemčija


Moderna galerija gostuje z razstavo Lojze Spacal: Slikarjevo oko in fotoaparat. Prenos razstave, ki jo je pripravila kustosinja Moderne galerije mag. Lara Štrumej in je bila lansko leto na ogled v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, je del projekta Slovenija v Turingiji, ki bo potekal v mestu Jena od 10. do 17. aprila 2008. V sodelovanju s Slovenskim veleposlaništvom v Berlinu in z Jeaner Kunstverein bo razstava na ogled v Optičnem muzeju v Jeni.

Utrinki z razstave:

Lojze Spacal v Jeni Lojze Spacal v Jeni Lojze Spacal v Jeni Lojze Spacal v Jeni Lojze Spacal v Jeni Lojze Spacal v Jeni Lojze Spacal v JeniPredstavitev Spacalove fotografije v Optičnem muzeju v Jeni obsega nekoliko zožen izbor del z ljubljanske razstave. Kljub temu predstavlja umetnika kot fotografa od njegovih začetkov v Accetturi, kjer se je s fotografiranjem preživljal, do njegovih zrelih let ustvarjanja, ko so fotografije nastajale med njegovimi pohajanji po Istri in Krasu, v škverih, pistaniščih in solinah, in so služile njegovemu poglabljanju v prvinskost primorske in kraške stvarnosti, iz katere je jemal snov za svoj modernistično stilizirani likovni jezik. Fotografije tako skupaj z risbami, slikami in grafikami, razstavljenimi ob njih, razkrivajo, kako se je avtorjeva imaginacija oplajala pri predhodno fotografsko odslikani stvarnosti, oziroma, da so mu fotografski zapisi dejansko pomenili vizualno oporo pri predelovanju vidnega v grafiko in sliko.

Prenos razstave in natis zloženke, ki jo spremlja, je omogočilo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Slednje sofinancira tudi ostale kulturne dogodke projekta Slovenija v Turingiji - najpomembnejšega kulturnega prispevka Slovenije v Nemčiji zunaj glavnega mesta Berlina v času predsednikovanja Slovenije EU. Obsegal bo več koncertov, omenjeno razstavo, znanstveni simpozij strokovnjakov mednarodnega prava, ter prireditev Turistične zveze Slovenije s turistično predstavitvijo Slovenije. Pokrovitelji projekta so Dieter Althaus, ministrski predsednik Turingije, Dragoljuba Benčina, veleposlanica Republike Slovenije v Nemčiji in dr. Albrecht Schröter, nadžupan mesta Jena.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana