PREPIH - Polonca Lovšin: Zemlja, voda, vrt, svoboda5. 5. - 28. 6. 2015
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3


Razstava spada v serijo Prepih, s katero predstavljamo mlajše umetnike in sveže ideje.

Polonca Lovšin je arhitektka in umetnica, ki se v svojem delu osredotoča na samoorganizirane inicitive in alternativne oblike delovanja znotraj arhitekture in urbanizma. V zadnjih letih se ukvarja z razmerjem med mestom in podeželjem in raziskuje urbano kmetijstvo kot prakso, ki bo rešila podeželje, mesto, naravo in človeka. Njena dela so predelani vsakdanji uporabni predmeti za vzpodbujanje samooskrbnosti in ekološke občutljivosti, skupinski performansi in intervencije v javnem prostoru, fotokolaži, videi in animacije.

Zadnja leta v mestih nastajajo skupnostni vrtovi na katerih poleg vrtnarjenja poteka samoorganiziranje, samoupravljanje in testiranje raznih modelov sobivanja. Nove generacije urbanih vrtnarjev opozarjajo na pomen lokalne hrane, gojijo čebele, izmenjujejo semena, sadijo sadna drevesa in spreminjajo zapuščena zemljišča v vrtičkarske oaze. Pri tem se zavedajo pomena skupne akcije, saj delovanje v majhni skupini lahko prinese postopne spremembe v kulturi bivanja in dolgoročno na ekonomski, družbeni in politični ravni. Skupnostni vrt so v skupini Kud Obrat in s sodelovanjem okoliških prebivalcev postavili v centru Ljubljane, dogovor z mestom o začasni rabi brez najemnine pa je pomemben element njegovega delovanja.

Razstavljeni kolaži Polonce Lovšin postavljajo skupnostni vrt Onkraj gradbišča v zgodovinski okvir vrtičkarstva. Ta temelji na individualnem vrtičkarstvu, ima bogato tradicijo, v Ljubljani pa zaradi sistematičnega urejanja vrtičkarstva vrtov v mestu primankuje. Ob kolažih razstavlja zbirko predmetov povezanih z vrtičkarstvom, ki kažejo na povezavo med človekom, vrtom, orodjem in naravo. Izbrani predmeti govorijo o zgodovini vrtičkarstva in o skupnostnem vrtnarjenju, o pravilih, samoorganizaciji, o naravni logiki stvari in naravi sami. Pri tem je vrt prostor za razmislek, kaj je lepo in živo, kaj je osnovno in preprosto in kje je prihodnost mest in našega bivanja.

Onkraj gradbišča je skupnostni vrt, ki so ga v skupini Kud Obrat (Stefan Doepener, Urška Jurman, Polonca Lovšin, Apolonija Šušteršič) pokrenili leta 2010 in ga še danes razvijajo. Skupaj z okoliškimi prebivalci so dolgo mirujoče gradbišče in degradiran prostor spremenili v cvetoče vrtove in skupnostni prostor. Več na: https://onkrajgradbisca.wordpress.com/

Med pomembnejšimi samostojnimi predstavitvami Polonce Lovšin sta razstavi Vsako jajce šteje v Centru in galeriji P74 v Ljubljani (2013) in Elektrisierende Träume/ Electrified Dreams v Kunstverein Gera v Nemčiji (2011). Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah, med drugimi na Measures of Saving the World_Part 5 v galeriji Rotor v Gradcu (2014), na 7. trienalu sodobne umetnosti v Sloveniji U3 v +MSUM-u (2013) in festivalu animiranega filma Tricky Woman na Dunaju (2012). Je avtorica in soavtorica številnih publikacij in dobitnica različnih štipendij, nagrad in umetniških rezidenc, med drugim nagrade Zlata ptica za vizualno in intermedijsko umetnost (2010), umetniške rezidence v Wysing Arts Centru v Cambridgu (2009) in rezidence Artslink v New Yorku in San Franciscu (2006).

Kustos razstavnega cikla Prepih je Igor Španjol.

Arhiv razstave

Odprtje razstave in pogovor z umetnico v torek, 5. maja 2015, ob 19. uri v Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3.

Sign up for the MG e-newsletter

Museum of Modern Art

Windischerjeva ulica 2
SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Phone
MG+:+386 (0)1 2416 800,
+386 (0)1 2416 834
+MSUM: (0)1 2416 825
Fax: +386 (0)1 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
History of the MG
Reconstruction
Opening of the renovated MG
Staff

Supporters

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana