Intervencija na razstavi Nika Autor: Novice so naše!


Iz filma A Revenge of the Obsolete, 2015

Petek, 24. 4. 2015, ob 18.00
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3


Vabimo vas na zadnji dogodek na razstavi Nike Autor: Novice so naše! v petek, 24. 4. 2015, ob 18. uri. Dogodek je namenjen premisleku o vprašanjih, ki jih odpira razstava. Razmišljala bosta filmski teoretik in pisec Andrej Šprah, ter programski vodja galerije Škuc Vladimir Vidmar.

Srečanje bomo zaključili s posebnim presenečenjem - zavrteli bomo novo delo člana Obzorniške Fronte, A Revenge of the Obsolete, Jurija Medena.

Naslov razstave Nike Autor Novice so naše! je parafraza dveh znamenitih filmskih del, ameriškega obzornika Končno smo izvedeli (Finally Got the News) iz leta 1971 in zgodnjega francoskega obzornika Življenje je naše (La vie est a nous) iz leta 1936. Razstava vključuje filmska dela in dokumentarno gradivo, ki izhaja iz vizualno - raziskovalnega materiala, pridobljenega v sodelovanju z Obzorniško fronto. Prvi del razstave predstavlja fragmente, zapise, fotografije in video dela, ki skušajo preko podobe preizpraševati zgodovino in ekonomsko dinamiko bivše skupne države SFRJ s poudarkom na paradigmatičnem primeru propada industrijskega središča Podravja, mesta Maribor. Obravnavana vsebina odpira vprašanja, vezana na družbene in politične premike, ki so določali ekonomsko, politično in družbeno dinamiko mesta (Maribor kot mesto okupacije, mesto industrializacije in deindustrializacije, mesto, zaznamovano s propadom skupne države, vojne in krize.)

Drugi del razstave poskuša ista vprašanja misliti širše, eksperimentalno, bolj drzno (Karl Marx med nami..., V deželi medvedov). V ospredju je historični vidik eksperimentalne obzorniške filmske forme, ki ga predstavlja izbor treh jugoslovanskih filmov. Dokumentarno-esejistične filmske prakse so bile v nekdanji Jugoslaviji redka, a nadvse dragocena oblika političnega filma. Z njim so angažirani cineasti v 60. letih sondirali nevralgična območja in skušali tisto, kar je po večini ostalo nevidno, ujeti v objektive filmskih kamer. Zapisnik (1964) Aleksandra Petrovića, Solza na obrazu (Suza na licu, 1965) Stjepana Zaninovića in Junijska gibanja (Lipanjska gibanja, 1969) Želimirja Žilnika so dela, ki so nastala v drugačnih časih in prostorih, za različnimi montažnimi mizami in so redko videna in vidna.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana