Branje Esadovih najljubših pesmi na predvečer svetovnega dneva poezije


Foto: Katarina Rožanc

Petek, 20. 3. 2015, ob 19.00
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3


Vabimo vas, da v petek, 20. marca, ob 19. uri prisluhnete pesniku, publicistu in čuvaju besed Esadu Babačiću, ki bo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bral pesmi svojega življenja. Med njemu najljubšimi pesniki so Konstantin Kavafis, Fernando Pessoa, Filip Larkin, Charles Bukowski, Jure Detela, Alojz Gradnik, Tin Ujević, Gottfried Benn in Rene Char.

Branje bo predvidoma trajalo dobro uro. Vstop prost.

Esad Babačić je eden redkejših Slovencev, ki v prevladujočem monokulturnem položaju svojega izvora ni zakamufliral s spremembo mehkega ć v trdi č, temveč je prav zadnjih petindvajset let v intervjujih in dokumentarnih filmih vztrajno izpostavljal svojo dvokulturno naravo. Če njegovo življenjsko pot presojamo s konvencionalnimi predstavami o usodi literata, se zdi najmanj nenavadno ovinkasta, če ne celo kontroverzna: rojen je v mešanem zakonu Bošnjaka in Hrvatice, živel je v delavskem okolju ljubljanskih Most in Vodmata, delal kot fizični delavec v pekarni, kot najstnik prepeval ali bolje recitiral v novovalovski skupini Via ofenziva - njegova najbolj udarna pesem ima povedni naslov Proleter - prve tekste je izdal pri 17 letih v ŠKUC-ovem 'mzinu Vsak otrok je lep ko se rodi (1983), ustanovil skupino Via Ofenziva, pozneje študiral slovenščino in južnoslovanske jezike na Filozofski fakulteti v Ljubljani, postal novinar na TV Slovenija, nastopal v epizodnih filmskih vlogah (Vse je pod kontrolo, Outsider, Zvenenje v glavi), posnel dokumentarec Kozara-Ljubljana-Kozara, leta 1998 nagrajen na Festivalu neodvisnega filma in videa, pisal kolumne za Razglede, Dnevnik in Demokracijo, kasneje pa časopisno pisanje o športu dopolnil z vodenjem projekta »Verjemi v svoj koš«, ki ima za cilj obnoviti propadla košarkarska igrišča.

Njegov dosje pravi, da je na enem od literarnih večerov (Sommernacht der lyrik, 1998, Berlin, Pankow) bral skupaj z ameriškim pesnikom Johnom Ashberyjem, za mnoge največjim še živečim svetovnim pesnikom. Za nekaj let se je popolnoma izselil iz literarnega sveta, pa čeprav je že zelo zgodaj doživel nekaj odmevnih objav, tako na Škotskem (Edinburgh Review), v Nemčiji (Die Batterie), kot tudi v ZDA, kjer je objavil tudi svojo prvo prevedeno samostojno zbirko, Lying poet. Kasneje je na Dunaju za svojo pesem Donava prejel mednarodno nagrado Hörbiger, prav tako je bil (zbirka Prihodi, odhodi) nominiran za Jenkovo nagrado (2013), ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev. Leta 2014 je izdal svojo prvo samostojno knjigo v nemškem jeziku, z naslovom Gebet des Schmetterling, v prevodu Dominika Srienca, ki je izšla pri založbi Hochroth Verlag http://hochroth.at/. Na 13. mednarodnem Lirikonfestu - mednarodnem književnem srečanju v Velenju 2014 je prejel književno nagrado velenjica-čaša nesmrtnosti 2014 za vrhunski desetletni pesniški opus, ki pomembno zaznamuje umetniško literaturo XXI. stoletja.

http://www.esadbabacic.si/

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana