Prepih - Primož Bizjak: Sava, Donava in Drina


© Primož Bizjak: Sava, Košutarica, 2014 iz serije Sava, Donava in Drina
z dovoljenjem Galerije Gregor Podnar, Berlin


10. 3. - 26. 4. 2015
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3


Primož Bizjak raziskuje zgodovino, meje in simbolne mejnike krajev. Zanimajo ga prostor in arhitektura v odnosu do družbe in časa, v katerem živimo. Njegov fotografski prijem zaznamujeta uporaba dolge ekspozicije in postopno zajemanje barv, skritih v noči. Brez digitalnih sredstev pokaže tisto, česar ne moremo videti v temi, zato nočne podobe večkrat delujejo kot bi nastale v dnevni svetlobi. Za slikarski učinek je ključnega pomena pozicija snemanja širokokotne kamere, zaradi katere Bizjak pogosto kljubuje višini in se izpostavlja tveganjem.

Lanskoletno zimsko potovanje ob Savi, Donavi in Drini je zabeležil v seriji, ki se, kljub posebnostim in formi razglednic, tematsko navezuje na nekatere pretekle motive geopolitičnih sprememb: kanale, utrdbe in karavle. Vizualna naracija povojnega območja nekdanje skupne države temelji na prestreljenih fasadah, ruševinah, pokopališčih in zapuščenih hišah. Tri reke tečejo med preteklostjo, spominom in prihodnostjo, povezujejo pa Jasenovac, Vukovar, Višegrad in Srebrenico: ideološko prerazporejena mesta, za katera se zdi, da jih lahko združuje samo še umetniški projekt.

Primož Bizjak se je rodil leta 1976 v Šempetru pri Novi Gorici. Študiral je ekonomijo in gradbeništvo, leta 2005 pa diplomiral na Akademiji za likovne umetnosti v Benetkah. Živi in dela v Madridu.

Kustos razstavnega cikla Prepih je Igor Španjol.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana