MG: februarski počitniški teden

Čez zimske počitnice vas vabimo na muzejski program delavnic PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG, ki ga organiziramo Narodni muzej Slovenije (NMS), Moderna galerija (MG), Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Muzej novejše zgodovine Slovenije (NMZS) in Narodna galerija (NG). Na petdnevnih delavnicah bomo skozi igro, ustvarjanje in druženje na nekoliko drugačen način spoznavali umetnost in zgodovino.

Delavnice bodo potekale od ponedeljka, 23. februarja, do petka, 27. februarja, med 8. in 16. uro. Vsak dan se bomo dobili v drugem muzeju ob tivolskem parku in odkrivali, kaj naše muzeje povezuje, kaj pa nas dela drugačne, posebne.

Cena počitniškega tedna PovezujeM/TIVOLSKI USTVARJALNI KROG je 110 eur na otroka. Poleg vstopnine, vodstva, varstva in materiala za ustvarjanje cena vključuje tudi kosilo.

Prijave na celotni počitniški teden sprejemamo do ponedeljka, 16. februarja 2014, na izobrazevanje@mg-lj.si.
Prijave za posamezne dneve niso mogoče. Število otrok je omejeno, v primeru premajhnega števila prijav počitniški teden odpade. Delavnice so namenjene otrokom od 6. do 12. leta.

Program po dnevih:

Ponedeljek, 23. februar:

Teden bomo začeli v Narodnem muzeju Slovenije, kjer se bomo tokrat prelevili v preučevalce napisov, epigrafike, ter se podali na zanimivo pot po muzejski palači. Nam bo uspelo najti tudi nedavno odkrit rimski zaklad - novec, fibulo in zlat prstan? V družbi restavratorke, ki ga je odkrila, bomo spoznavali delo konservatorja-restavratorja in njegovo vlogo v muzeju. Nato se bomo tudi sami preizkusili v reševanju kulturne dediščine - odlomke razbitega predmeta bomo očistili, jih zlepili, manjkajoče dele dopolnili ter se tako poskušali približati prvotnemu videzu predmeta. Seveda pa ne bo manjkalo zabave - igrali in nasmejali se bomo ob zanimivih rimskih družabnih igrah. Ludamus!

Torek, 24. februar:

Pravijo, da je mesto živi organizem, zapleten pojav, ki se spreminja v času in prostoru. Vsako mesto je drugačno, posebno. Drugačni so tudi naši pogledi, vtisi, in naša doživetja določenega mesta. V Moderni galeriji bomo poiskali dela modernih in sodobnih umetnikov, ki nam pripovedujejo zgodbe o različnih svetovnih mestih. Sprehodili se bomo po ulicah New Yorka, Londona, Ria de Janeira, Tirane ter si ogledali, na kakšne načine in v katerih tehnikah se da mesto ujeti. Sprehodili se bomo tudi po ulicah Ljubljane in s fotoaparati ujeli podobe mesta, iz katerih bo nastal video, del prostorske urbane instalacije, ki jo bomo skupaj zgradili.

Sreda, 25. februar:

V Mednarodnem grafičnem likovnem centeru, kjer domuje Grad Tivoli, se bomo sprehodili skozi razstavo umetnice Alenke Pirman, na kateri je mnogo zanimivih projektov, ki izhajajo iz vsakdanjega življenja, a so lahko del umetnosti. S pomočjo besednih, vidnih, slušnih in veččutnih pogovornih iger izmišljanja naslovov, dokončevanja stavkov, pogovora z razstavljenimi deli, telefona itd. bomo komentirali videno, potem pa bomo nabrane besede in ideje likovno ubesedili oz. narisali v obliki mini stripa. S sabo obvezno prinesite dodatno majico, na kateri bomo v drugem delu dneva odtisnili eno od idej!

Četrtek, 26. februar:

Predstavljate si svet, kjer ne bi mogli leteti na drug konec sveta, ali dvigniti telefona in poklicati prijatelja, ali pa pogledati na internet, kakšen je trenuten rezultat športne tekme. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije se bomo posvetili osupljivim izumom 20. stoletja, ki so spremenili in izboljšali naše vsakdanje življenje. Spoznali bomo številne izume, skupaj zgradili veliko mesto iz kartona in vanj umestili izume.

Petek, 27. februar:
Zadnji dan počitniškega tedna se bomo v Narodni galeriji vkrcali na ladjo in se najprej podali na obrežje Normandije. Opazovali bomo jadrnice, se pogovarjali z ribiči in mornarji, vohali morsko sol in se dotaknili oblakov. Ob tem se bomo naučili tudi nekaj francoskih izrazov. Naša ladja nas bo popeljala naprej, do otočja Kerguelen, tik ob Antartiki. Tam nas bodo pozdravile podobe pingvinov, tjulnjev in severnega sija... V delavnici bomo izdelali premično sliko: jadrnice in druga plovila bodo oživela pred nami na razburkanem morju.

Sign up for the MG e-newsletter

Museum of Modern Art

Windischerjeva ulica 2
SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Phone
MG+:+386 (0)1 2416 800,
+386 (0)1 2416 834
+MSUM: (0)1 2416 825
Fax: +386 (0)1 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
History of the MG
Reconstruction
Opening of the renovated MG
Staff

Supporters

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana