Umetnost brezdržavne države - New World Summit / Novi svetovni vrh: Uvodna predavanja

Torek, 27. 1. 2015 ob 18.00
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3


Predavanji umetnika Jonasa Staala (New World Summit) in umetnostne zgodovinarke in aktivistke Lise Ito (Concerned Artists of the Philippines). Sodeluje tudi Miklavž Komelj (pesnik in zgodovinar).

Ob prvi pregledni razstavi umetniško-politične organizacije New World Summit bodo v Moderni galeriji uvodni predavanji in razprave na teme umetnosti, brezdržavnosti in vojne proti terorju.
Od leta 2012 je New World Summit organiziral več mednarodnih vrhov in v svojih »alternativnih parlamentih« gostil brezdržavne politične organizacije, ki se soočajo s političnim izključevanjem in črnimi seznami.

New World Summit po eni strani raziskuje vlogo umetnosti pri ustvarjanju prostora za redefiniranje temeljne demokracije in podaja zgodovine brezdržavnih političnih organizacij. Po drugi strani raziskuje vlogo umetnosti v brezdržavnih državah: umetnost kot alternativo državi.

V svojem uvodnem predavanju bo ustanovitelj New World Summita, umetnik Jonas Staal spregovoril o vlogi umetnosti pri ponovnem oblikovanju projekta demokracije. Sledila mu bo filipinska umetnostna zgodovinarka in aktivistka Lisa Ito (Concerned Artists of the Philippines), ki bo osvetlila vlogo umetnosti v brezdržavnih in revolucionarnih gibanjih na Filipinih, s posebnim poudarkom na uporabi lutk na protestih.

Miklavž Komelj, pesnik, umetnostni zgodovinar in strokovnjak za zgodovino partizanske umetnosti v Sloveniji, bo v pogovoru sodeloval s komentarji. Dogodek bo moderirala kustosinja razstave Umetnost brezdržavne države, Bojana Piškur.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana