1. SiNAPSIN IZZIV: Ali imamo svobodno voljo?

21. januar 2015, ob 18.00
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

Sodelujejo: doc. dr. Sašo Dolenc, prof. dr. Janez Zidar in doc. dr. Maja Rus Makovec
Moderira: dr. Ditka Jeran

Vabimo vas na prvi dogodek v okviru SiNAPSINIH izzivov, ki bo v sredo, 21. januarja, ob 18. uri v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM.

Vsi imamo prepričljiv občutek nadzora nad lastnimi odločitvami, vendar hkrati vemo, da nas naša čutila lahko varajo. Ali je možno, da nas zavajajo tudi glede našega prepričanja o svobodnem odločanju?

Z vprašanjem svobodne volje se filozofija ukvarja že dolgo časa, nevroznanstveniki pa so z nekaterimi novimi spoznanji dosedanja prepričanja močno razburkali. Po pionirskih poskusih Benjamina Libeta iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki so prvi na vprašanje svobodne volje ponudili znanstvene odgovore, so sledili še mnogi drugi, ki so izzvali njegove ugotovitve oziroma ponudili svoje. Edinstven vpogled nam dajejo tudi različna psihiatrična stanja, kjer je svobodno odločanje, vsaj na videz, pogosto moteno. Sodobna znanstvena odkritja o (ne)obstoju svobodne volje imajo tudi širši družbeni pomen, saj je ta tema tesno povezana z našimi pojmovanji odgovornosti in krivde, s tem pa kazni v pravu.

O tem pomembnem in kompleksnem vprašanju se bomo pogovarjali na prvem letošnjem SiNAPSINEM izzivu, kjer bomo s strokovnjaki z različnih področij temo obravnavali s številnih zornih kotov, pri tem pa soočili različna mnenja. Naši tokratnji gostje bodo filozof doc. dr. Sašo Dolenc, nevrolog prof. dr. Janez Zidar in psihiatrinja ter sodna izvedenka doc. dr. Maja Rus Makovec. Pogovor bo moderirala dr. Ditka Jeran.

SiNAPSINI IZZIVI so dogodki namenjeni vsem, ki se ukvarjajo z nevroznanostjo oz. jih ta zanima. Izzivi bodo odpirali nove nevroznanstvene teme, soočali strokovna mnenja, omogočali kritično razpravo o ustaljenih praksah in tradicionalnih pristopih v raziskovalnem in strokovnem delu na področjih, ki zadevajo možgane v zdravju in bolezni. Namenjeni so spodbujanju drugačnih pogledov in iskanju novih ravni razumevanja skozi predstavitve izzivov, strokovne komentarje in tvorno razpravljanje.
Z novimi predlogi, vas društvo SiNAPSA vabi, da jim pišete na seminarji@sinapsa.si.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana