Loredana Bianconi: Se spominjate revolucije?


Iz filma Se spominjate revolucije?, 1997

27.1. 2014 - 26.4.2015
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

"Italija, sredi sedemdesetih: Adriana, Barbara, Nadia in Susanna so stare dvajset let, ko se pridružijo oboroženemu gibanju. Odrekle so se družabnemu življenju in družinam in se posvetile revoluciji, ki je postala središčna točka in smisel njihovega življenja. Danes, po mnogih letih zaporniškega življenja, poskuša vsaka zase ponovno pretehtati svoje izkušnje.Pripovedujejo o političnih razlogih, ki so jim sledile, o konfliktih, dvomih in uničujočih trenutkih, ki so zaznamovali njihovo življenje, ujeto v vrtincu vojne. Razvoj dogodkov je pripeljal do dokončne obsodbe oboroženega boja in povzročil bolečine ob uničenih življenjih - tako žrtev kot njihovih lastnih.ˇ"

Loredana Bianconi

Italijanska režiserka Loredana Bianconi v svojem dokumentarcu Se spominjate revolucije? predstavi v obsežnih intervjujih štiri vodilne aktivistke Rdečih brigad, levičarskega oboroženega gibanja iz sedemdesetih v Italiji. V svojem filmu ne namerava obsojati njihovih akcij in njihovih življenj. Namesto tega se odloči, da jim bo prisluhnila. In iz celotnega filma manifestativno izključi svojo navzočnost.Vidikom njihovega revolucionarnega življenja sledimo brez senzacionalizma in ob redki uporabi anekdot. Namesto tega poslušamo odgovore na vprašanja, ki jih ni zastavil nobeden od sodnikov. Zatem Barbara, Nadia, Adriana in Susanna spregovorijo, zakaj so se vključile v oboroženi boj. Odločitev je bila do konca zavezujoča. Radikalna izbira, ki je zahtevala, da se odrečejo vsemu, kar so imele, in celo tvegale lastno življenje. Film Bianconijeve se začne z osebno spominsko noto na ta revolucionarna leta. Zatem preskoči na arhivske posnetke italijanske državne televizije: štiri glavne junakinje na sodišču v trenutkih njihove obsodbe.

»Film nam razkriva poglede štirih žensk, ki so se borile za skupno stvar. Njihova govorica ni mitska, propagandna ali samoopravičujoča, izraža le skrajno osebna videnja. Priča smo štirim različnim načinom spominjanja in soočanja s skupno preteklostjo. Preteklost, za katero danes velja, da se ji moramo odreči, jo zavrniti in pozabiti. Loredana Bianconi in štiri ženske v njenem filmu nas opozarjajo, da je za ohranjanje spomina potreben pogum.« [iz teksta Koena van Daele-a, objavljenega v Časopisu za kritiko znanosti, št. 190/191, 1998]

Poleg filma bo na razstavi predstavljen še arhivski časopisni material o dogodkih povezanih z Rdečimi brigadami ter fotografije italijanskega fotografa Tana D'Amica. Razstavo je kurirala Bojana Piškur.


Projekt je podprlo:

Hvala: Bojan Vasić, Teja Merhar, Andreja Bruss, Nadia Mantovani, Djordje Balmazović, Koen van Daele, Tano D'Amico, Matija Pavlovec, Dejan Habicht

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana