Donacije del bolgarskih umetnikov za mednarodno zbirko Arteast 2000+


Foto: Dejan Habicht

9.-18. 1. 2015
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

Luchezar Boyadjiev, Alla Georgieva, Ivan Moudov, Kiril Prashkov, Kalin Serapionov, Krassimir Terziev

Razstavljena dela je podarilo šest bolgarskih umetnikov za zbirko Moderne galerije Arteast 2000+. Donacijo je vzpodbudila kustosinja, kritičarka in direktorica Nacionalnega muzeja za tujo umetnost v Sofiji Iara Boubnova.

Nekatera od teh del bodo v prvi polovici januarja prenesena v Muzej sodobne umetnosti Garage v Moskvo, kjer se 5. februarja odpira velika razstava izbora del iz zbirke Arteast 2000+ z naslovom Slovnica svobode: 5 lekcij.

Umetniki Luchezar Boyadjiev, Alla Georgieva, Ivan Moudov, Kiril Prashkov, Kalin Serapionov in Krassimir Terziev so podarili dela v različnih medijih (video, digitalni tisk, grafika), vsa pa se kritično odzivajo na politično in družbeno stvarnost. Luchezar Boyadjiev se ukvarja z odnosom med umetnostjo, ekonomijo in vsakdanjim življenjem; v delu GastARTbeiter povezuje status umetnika s statusom migrantskega delavca. Tudi Krassimir Terziev se v svojem videu Trojanska bitka ukvarja s prekernim delom, tokrat v okviru interne ekonomije globalizirane hollywoodske kinematografske produkcije. Serija jedkanic z naslovom Žica I-V, Kirila Prashkova je najstarejše podarjeno delo iz leta 1989, njegova političnost pa se skriva v zgodovinskem kontekstu; takratne oblasti namreč niso hotele, da bi bilo naslovljeno dobesedno - kot upodobitev bodeče žice, ker je bila ta preveč asociativna na neprodušno zaprte meje komunističnih držav. Alline skrivnosti Alle Georgieve se navezujejo na svet oglaševanja in potrošništva (naslov namiguje na znamenito znamko spodnjega perila Victoria's Secret), video Kalina Serapionova z naslovom Muzej - vzrok srečanja in poznanstva pa obravnava pozicijo javnega umetnostnega muzeja v Bolgariji in njegovo funkcijo v prvem desetletju družbene tranzicije iz socializma v neoliberalni kapitalizem. Tudi eden najbolj prepoznavnih umetnikov mlajše generacije Ivan Moudov se v leta 2013 nastali seriji Potrdilo o poimenovanju, ki vključuje tudi umetnike v Sloveniji, ukvarja s povezavo umetnosti in gospodarstva.

Arhiv razstave:
Petek, 9. 1. 2015, ob 18.00
seminar +MSUM-a

Vabimo vas na predstavitev donacije del šestih bolgarskih umetnikov, ki bo v petek, 9. 1. 2015, ob 18. uri v seminarju +MSUM-a. Dela, ki so tako postala del mednarodne zbirke Arteast 2000+ bo predstavila kuratorica, kritičarka in direktorica ICA v Sofiji Iara Boubnova.

Obenem bo v prvem nadstropju na ogled tudi razstava podarjenih del. Nekatera od teh del bodo v prvi polovici januarja odpotovala v Muzej sodobne umetnosti Garage v Moskvi, kjer se februarja odpira velika razstava izbora del iz zbirke Arteast 2000+ z naslovom Slovnica svobode: 5 lekcij.

Iara Boubnova je kustosinja, umetnostna kritičarka in ustanovna direktorica Inštituta za sodobno umetnost (ICA) v Sofiji. Od leta 1997 naprej predava tudi na oddelku za vizualno umetnost in komunikacijo Nove univerze v Sofiji. Diplomirala je na moskovski državni univerzi leta 1983, kot neodvisna kustosinja pa je kurirala številne samostojne razstave v Bolgariji, kjer živi od leta 1984, in bienalske razstave v tujini (Manifesta). Boubnova je bila tudi kustosinja Drugega uralskega industrijskega bienala sodobne umetnosti v Jekaterinburgu leta 2012 in Prvega mednarodnega festivala sodobne umetnosti v Sofiji.

V petek, 9. 1. 2015, bo ob 19.00 v KC Tobačna 001 tudi odprtje samostojne razstave Ivana Moudova, ki je bil v Ljubljani na rezidenci KC Tobačna.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana