Predavanje - Jekaterina Djogot (Ekaterina Degot)


Foto: Matija Pavlovec

Petek, 12. 12. 2014, ob 18.00
Moderna galerija, Cankarjeva 15


Time-specific razstave: vzpon performativnih predavanj, prekarizacija teksta, koncertna ekonomija in druge novice iz umetnostnega sveta

Vabimo vas na predavanje umetnostne zgodovinarke, teoretičarke, kuratorke in dobitnice letošnje nagrade Igorja Zabela Jekaterine Djogot, ki bo v petek, 12. 12. 2014, ob 18. uri v spodnji dvorani Moderne galerije.

V zadnjem času so se performativne umetnostne prakse razširile tudi na področje razstavljanja. Jekaterina Djogot se bo na predavanju osredotočila na nekatere tovrstne primere, ki izvirajo v glavnem iz njene lastne prakse ter se spraševala kako ta časovna injekcija vpliva na naše predstave o sodobnosti, produkciji podob in umetnostni ekonomiji.

Jekaterina Djogot je umetniška direktorica Akademie der Künste der Welt v Kölnu in profesorica na šoli fotografije Rodčenko v Moskvi. Je letošnja dobitnica Nagrade Igor Zabel, ki jo avstrijska fundacija Erste v sodelovanju s slovenskim Društvom Igorja Zabela podeljuje za izjemne dosežke na področju umetnostne zgodovine in teorije v osrednji in vzhodni Evropi. Kuratorsko in raziskovalno delo Jekaterine Djogot se osredotoča na estetska in in socialnopolitična vprašanja Rusije, predvsem v post-sovjetskem času. Nedavni kuratorski projekti vključujejo: Ponedeljek se prične v soboto, First Bergen Assembly, Bergen, Norveška, 2013 (z Davidom Riffom); Umetnost po koncu sveta, diskurzivna platforma Kijevskega bienala sodobne umetnosti Arsenale, 2012, in Avditorij Moskva, v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti iz Varšave, Moskva, 2011 (z Joanno Mytkovsko in Davidom Riffom). Djogot je tudi so-urednica publikacije Post-Post-Soviet?: Art, Politics and Society in Russia at the Turn of the Decade (Chicago University Press, 2013.).

Predavanje v Ljubljani je del javnega programa drugega seminarja v okviru strong>Slovarja skupnega znanja z naslovom Subjektivizacija, ki bo potekal 13. in 14. decembra v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Slovar skupnega znanja je petletni raziskovalni projekt, ki ga vodi Moderna galerija (MG+MSUM) v okviru evropskega projekta Rabe umetnosti - dediščina let 1848 in 1989 in evropske muzejske konfederacije Internacionala.


http://www.internationaleonline.org/

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana