Tematski [FORUM]: TELOVlasta Delimar: Friz, 1992

Sobota, 6. december 2014, ob 16.00
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

Vabimo vas na pogovor, ki bo v okviru decembrskega programa [FOR]UM potekal na razstavi Vlaste Delimar Zrela ženska v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM). Osredotočal se bo na telo kot umetnostno, družbeno in politično kategorijo, pri pogovoru pa bodo sodelovale tri kustosinje muzejev na Metelkovi.

Sodelujejo: Janja Žagar (SEM), Zora Žbontar (NMS), Adela Železnik (MG+MSUM)

Delo Vlaste Delimar je neločljivo povezano z njenim telesom, ki ga uporablja kot orodje svojega umetnostnega izraza. Njeno "umetniško" telo so kritiki poimenovali kot "radikalno," "grobo," "behavioristično", sama pa ga je uporabljala predvsem kot lastni, nepopolni izraz (ženske) seksualnosti. Pri tem je skupaj z nekaterimi drugimi umetnicami v Jugoslaviji orala ledino radikalne performativne umetniške prakse, kjer so umetnice (na primer Sanja Iveković, Marina Abramović) večkrat tudi s provokativnimi gestami prestopale meje družbenih normativov. Uporaba lastnega telesa je pri avantgardni umetnosti 1970tih in 1980tih let pomenil izraz upora, saj družba ne more brez odziva sprejeti govorice telesa, ker ta ne vstopa v okvire avtomatizmov, nujnih za funkcioniranje njenega sistema.

Pogovor, ki bo potekal na razstavi bo vključeval tri poglede na telo; telo kot avtonomno umetnostno sredstvo, kot subjekt v historičnem, umetnostnozgodovinskem diskurzu in telo kot izhodišče, možnost ter način bivanja,
kot univerzalna, specifična in individualna izkušnja opazovalca in opazovanca.

Istočasno bo v studiu +MSUM-a od 16.00 do 18.00 potekala brezplačna delavnica za otroke TELO V AKCIJI.

Vstop v Narodni muzej Slovenije - Metelkova (NMS), Slovenski etnografski muzej (SEM) in Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) je od 16.00 do 18.00 brezplačen.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana