EarZoom 2014 - Music Technology Startups / Festival zvočnih umetnosti EarZoom


14. 10. - 19. 10. 2014
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3


Vljudno vabljeni v +MSUM na dogodke v sklopu festivala zvočnih umetnosti EarZoom.

Program:

Petek 17.10. med 11.00 in 13.00 uro - predavanja:

Miha Ciglar
Yuli Levtov
Ida Hiršenfelder Theremidi Orchestra
Georg Holzmann
Aisen Caro Chacin
Ragnar Hrafnkelsson

Petek 17.10. med 17.40 in 19.00 uro - koncerti:

Baptiste Caramiaux
Georg Holzmann
Theremidi orchestra

Sobota 18.10. med 11.00 in 13.00 uro - predavanja:

Michela Magas
Baptiste Caramiaux
Adam Donovan
Servando Barreiro
Myriam Bleau
Luc Döbereiner

Nedelja 19.10. med 11.00 in 13.00 uro - predavanja:

Marco Donnarumma
Artur Reimer & Mark Mobius - Nagual Sounds
Timothy O?Dwyer
Alex Hofmann
Yoshihito Nakanishi
Mick Grierson

Nedelja 19.10. med 17.40 in 19.00 uro - koncerti:

Alex Hofmann & Roman Rofalski
Adam Donovan

EarZoom2014

Letošnji festival zvočnih umetnosti EarZoom predstavlja izbor projektov s področja sodobne elektro-akustične glasbe. Osrednja tema festivala so zagonska podjetja s področja glasbene tehnologije. Poudarek je torej na umetniških delih, ki so nastala na osnovi razvoja komercialne tehnologije oz. produktov. Pri izboru teme izhajamo iz lastne izkušnje vzpostavljanja Inštituta za Raziskovanje Zvočnih Umetnosti (IRZU), ki smo ga ustanovili leta 2009. IRZU deluje na področju glasbene tehnologije, znotraj katerega združuje tri komponente: tehnološke raziskave in razvoj, umetniško produkcijo in izobraževanje. Leta 2011 smo na osnovi raziskovalno-razvojne dejavnosti IRZU ustvarili odcepljeno podjetje Ultrasonic avdio tehnologije, ki se ukvarja z razvojem tehnologije usmerjenega zvoka.

Tehnološki del sodobne elektro-akustične glasbe je treba razumeti kot neke vrste razširjeni solfeggio oz. razširjeno glasbeno teorijo, ki predstavlja enega izmed osnovnih orodij za produkcijo umetniških vsebin. Z izborom letošnje teme želimo med drugim poudariti, da sta umetniški in tehnološki razvoj sodobne elektro-akustične glasbe tesno prepletena. Pri tem pride do izraza zelo tanka meja med tehnološko podprto raziskovalno umetnostjo s področja zvoka in glasbe na eni strani ter avdio tehnologijami oz. tehnološkimi inovacijami, katerih uporabna vrednost včasih preseže polje individualnega umetniškega izraza, na drugi strani. Lahko bi celo trdili, da kontekst umetniške produkcije vzpodbuja kreativno mišljenje na področju razvoja avdio/glasbenih tehnologij, saj dopušča eksperimentiranje, pre-izpraševanje in re-kontekstualizacijo tehnologij, kar lahko pripelje do nepričakovanih rezultatov in inovativnih rešitev, ki jih tržno razmišljanje mogoče nikoli ne bi dognalo.

Na festivalu EarZoom 2014 bodo predstavljeni nekateri hardverski in softverski projekti, ki se pretežno nanašajo na performativne prakse v sodobni elektro-akustični glasbi ter vključujejo najnovejše tehnologije in koncepte s področja interakcije človek-računalnik (HCI), algoritmične kompozicije in avtomatske glasbene analize oz. strojnega poslušanja. EarZoom 2014 bo poskušal orisati trenutno stanje na področju glasbeno-tehnoloških praks, ki izkazujejo potencial za zadovoljevanje potreb širših uporabniških skupin, ter hkrati ponudil pogled v prihodnost razvoja na področju glasbenih tehnologij.

Več informacij: http://www.irzu.org/festival/festival.html

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana