"UČENJE NI MUČENJE"Torek, 30. 9. 2014, ob 14.00
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

»Večina učenja ni rezultat poučevanja. Gre bolj za rezultat neoviranega sodelovanja v relevantnem okolju. Večina ljudi se najbolje uči in največ nauči tako, da so 'pri stvari', a šola jim kljub temu vsiljuje enačenje njihove osebne, kognitivne rasti z izčrpnim načrtovanjem in manipulacijo.« Ivan Illich, Deschooling Society

Učenci OŠ Livada, kolektiv Škart in Moderna galerija vas vabimo na predstavitev kratkih filmov z lutkami "napravi sam - animiraj sam", ki bo jutri, v torek, 30. 9. 2014, ob 14. uri v studiu +MSUM-a. Dela so nastala na tridnevni delavnici, ki je pod vodstvom kolektiva Škart potekala na OŠ Livada v okviru razstave Politizacija prijateljstva. Na delavnici so sodelovali: Zlata Begić, Amra Berbić, Amra Duraković, Tai Guček, Aldina Hadžič, Senad Ibrišević, Maja Jovanović, Damjan Jovičić, Ognjen Jovičić, Uroš Kričković, Marta Lazić, Tijana Marković, Sara Medić, Sara Ramulić, Izet Rekić, Jasmina Šabotić, Nika Šakanović, Tanja Vasilić ter Djordje Balmazović & Dragan Protić, Andreja Miketič, Natalija Veselič Martinjak in Adela Železnik.

Moderno galerijo, Ljubljana in OŠ Livada združujejo večletne prijateljske vezi. Sodelovanje se je pričelo leta 2008 v okviru dveh projektov na razstavi Muzej na cesti in se nadaljevalo tudi na obeh prenovljenih lokacijah Moderne galerije, v Moderni galeriji, Cankarjeva 15 in v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Sodelovanje poteka v smislu medsebojnega učenja, pa tudi iskanja alternativnih rešitev za posredovanje učnih vsebin, kot jih ponuja trenutni šolski sistem. Prvi skupni projekt, Šola na reki, je s simbolno gesto, prevozom učencev iz Livade po Ljubljanici v center Ljubljane, opozarjal na šolski kurikulum, ki ne ustreza kulturi učencev ter njihovih staršev in skrbnikov, izhajajočih predvsem iz bivših jugoslovanskih republik, ki živijo na Rakovi Jelši. Tudi projekt nizozemske umetnice Jeanne van Heeswijk Ti v mestu se je navezoval na vprašanje političnih migracij in položaj najstnikov v spremenjeni Evropi.

Na tokratni delavnici, ki je, tako upamo, začetek dolgoročnejšega kontinuiranega skupnega dela, nas je zanimalo predvsem, kako spodbuditi nekonvencionalno razmišljanje in vzpostaviti prostovoljno sodelovanje učencev različnih starosti in večinoma perifernih pozicij. Z uporabo "obrobnih" umetnostnih zvrsti, kot so skeč, šala, improvizacija, akcija, smo razmišljali, kako preseči toga merila vzgojnega sistema in sistema vrednotenja, v katerem ni prostora za napake in površnosti. Zanimalo nas je, kakšne rezultate lahko prinese kombinacija alternativnega pedagoškega dela, pri katerem se učijo učenci in učitelji in ki ne privilegira nobene od umetnostnih oblik (gib, jezik, zvok, risba) ali hierarhizira načinov sodelovanja.

Na predstavitvi, ki bo vključevala filmske animacije in akcijo "v živo" bodo sodelovali učenci in mentorji.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana