FELIPE MUJICA: "Galería Chilena Says: Everything is Going to Be Alright!?"Četrtek, 4. 9. 2014, ob 18.00
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3

Vabimo vas na predavanje čilskega umetnika Felipa Mujice, ki ga bo imel v četrtek, 4. 9. 2014, ob 18. uri v seminarju +MSUM-a. Predavanje je del programa ob razstavi Politizacija prijateljstva in bo v angleščini.

Mujica bo predstavil delovanje projekta Galería Chilena (GCH), ki jo je še z dvema prijateljema ustanovil leta 1997 v Santiagu v Čilu in je bila odprta kot neodvisen umetnostni prostor s 24-urno razstavo v najvišjem nadstropju stavbe v stanovanjskem predelu Santiaga.

Galería Chilena (GCH) podpira delo mladih umetnikov s pripravljanjem razstav in predavanj. Glavna lastnost GCH-ja je, da nima svojega fizičnega prostora. Naše razstave so večinoma na komercialnih lokacijah, o čemer se dogovorimo neposredno z nepremičninskimi agenti s pogodbami o obojestranski koristi, "trgovanjem s kulturno vidnostjo" ali preprostimi diplomatskimi manevri pod krinko podjetništva. Na začetku je nomadska strategija GCH-ja delovala kot kritika, spraševanje in širjenje kroga prostorov sodobne umetnosti v Santiagu, ki so ga v poznih devetdesetih letih sestavljale predvsem zelo tradicionalne komercialne galerije in na drugi strani neprofitni prostori, ki jih je financirala država (in v katerih ni bilo jasnih kuratorskih usmeritev). Nomadstvo GCH-ja je bilo tako ekonomska rešitev kot prevzem rastočega stanja Santiaga v letih tranzicije v demokracijo in makroekonomsko bogastvo - uporabili smo nove/nezasedene prostore, ki so ostali. Do danes sta se mobilnost in gospodarnost medijev GHC-ja razvila in se oddaljila od okvirov galerije ter postala bolj sodelovalen primer skupinskega eksperimentiranja in srečanj; neprostor za razprave, neprostor za združevanje moči.

Odlomek iz CONDOROS/MISTAKES, izjava za medije, London 2004

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana