Slovar skupnega znanja

Vabimo vas na javno predstavitev prvega seminarja v okviru mednarodnega projekta Slovar skupnega znanja / Glossary of Common Knowledge, ki bo v petek, 9. 5. 2014, ob 18. uri v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3.

Slovar skupnega znanja je petletni raziskovalni projekt, ki ga vodi Moderna galerija (MG+MSUM) v okviru evropskega projekta Rabe umetnosti - dediščina let 1848 in 1989 in evropske muzejske konfederacije Internacionala. Kustosi projekta so Zdenka Badovinac, Bojana Piškur (MG+MSUM) in Jesús Carrillo (Museo nacional centro de arte Reina Sofía, Madrid).

Namen projekta je ustvariti slovar drugačnih terminov, kot jih najdemo v obstoječi literaturi o umetnosti, in k oblikovanju slovarja pritegniti institucije in posameznike iz Evrope in drugih delov sveta, ki bodo predlagali termine, povezane z lastnimi praksami in konteksti, in jih primerjali med seboj. Ti t.i. naratorji bodo ves čas sodelovali v procesu urednikovanja slovarja in na osnovi primerjav proizvajali tudi nova znanja. S tem bo Slovar skupnega znanja postal alternativa podobnim projektom, ki so prilagojeni dominantnim epistemološkim modelom. Termini bodo obravnavani v okviru različnih seminarjev in v povezavi s posamičnimi referenčnimi polji (na prvem seminarju je to zgodovinjenje), nato se bodo med seboj primerjali in z različnimi asociativnimi povezavami ustvarjali novi. Na seminarjih bodo s kustosi delali naratorji iz institucij mednarodne konfederacije muzejev Internacionala in drugi naratorji z raznih delov sveta. Slovar skupnega znanja bo že v fazah nastajanja dostopen na spletni strani Moderne galerije, ki bo od začetka junija povezana tudi s spletno platformo Internacionale. Leta 2017 bo Slovar skupnega znanja izšel še v knjižni obliki.

Prvi seminar bo 8. in 9. maja 2014 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM); v nekajmesečnih intervalih mu bodo sledili še štirje. Prvi seminar bo potekal na temo zgodovinjenja, na njem pa bodo sodelovali Dušan Grlja, Keti Čukrov, Ania Szremski, Cristina Freire, Gabi Ngcobo, Colin Chinnery, Meric Oner, Beatriz Preciado, Anders Kreuger, Thomas Lange, Beatriz Herraez, Stephen Wright, Zdenka Badovinac, Jesus Carrillo in Bojana Piškur.
Podprto s strani programa Evropske unije Kultura

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana