Organizirani ogled razstave El Lissitzky - Ilya in Emilia KabakovUtopija in resničnost / Utopie und Realität v Kunsthaus v Gradcu

Vabimo vas na organizirani ogled razstave El Lissitzky - Ilya in Emilia Kabakov, Utopija in resničnost / Utopie und Realität, ki je na ogled samo še do 11. maja v razstavišču Kunsthaus v Gradcu.

Utopija in resničnost je različica razstave Utopija v umetnosti, ki je bila lani odprta v Van Abbe muzeju v Eindhovnu, posebej za prostor v Kunsthausu pa sta jo priredila Ilya in Emilia Kabakov.
Razstava vključuje več kot 40 originalnih del, ki jih je ustvaril El Lissitzky v letih 1919 - 1930, pa tudi rekonstrukcije njegovih modelov, "totalnih umetnin", s katerimi je Lissitzky geometrične forme prevajal v otipljive politične vizije. Instalacije, slike in grafična dela Ilye Kabakova se v dialogu z Lissitzkym navezujejo na socialno realnost Sovjetske zveze, združeno s konceptualno umetnostjo in metafiziko.
Utopična arhitektura Kunsthausa omogoča paralelno pripoved dveh med seboj prepletenih svetov, saj se dela obeh umetnikov, ki so razdeljena na šest različnih tematik, na koncu spojijo v skupnem centralnem prostoru.

Več o razstavi si lahko preberete na povezavi.

Ogled organiziramo kot spremljevalni dogodek razstave Sedanjost in prisotnost-ponovitev 6: Instaliraj se!, ki tudi vključuje dela Ilya in Emilie Kabakov (instalaciji Dvajset načinov, kako doseči jabolko ob poslušanju Mozartove glasbe, 1997 in Mravlja, 1983 ter 10 likov in 10 albumov). Na razstavi Instaliraj se! so prvič v našem prostoru na ogled tudi dela velikanov minimalizma Carla Andréja in Brucea Naumana, ki nam jih je za to razstavo posodil Van Abbe muzej iz Eindhovna, naš partner pri evropski konferedaciji muzejev Internacionala.

Cena izleta je okoli 20 evrov, odvisno od števila prijavljenih in velikosti avtobusa. V ceno je vštet samo prevoz, organizacijo prispeva MG+MSUM brezplačno. Za udeležence ekskurzije bodo v Gradcu pripravili tudi brezplačno vodstvo v angleščini. Odhod izpred Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3 bo v soboto, 26. 4. 2014, ob 9. uri, povratek na isto mesto pa v zgodnjih večernih urah.

Ker je realizacija ogleda odvisna od pravočasnih prijav vas prosimo, da se zainteresirani čimprej prijavite na izobrazevanje@mg-lj.si. Prijave sprejemamo do konca drugega tedna.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana