Angelo Vermeulen, SEEKER [LJ4]V spodnjih prostorih Moderne galerije je na ogled umetniško plovilo Seeker [LJ4], ki ga je zgradil umetnik in biolog Angelo Vermeulen s pomočjo skupnosti umetnikov, oblikovalcev, hekerjev in ekologov.

Seeker je mednarodni niz skulpturnih postavitev o vprašanju habitata vesoljskih ladij. Te se z vsako postavitvijo spreminjajo in s pomočjo udeležene skupnosti pomembno predrugačijo. V svojem bistvu je Seeker skupnostni umetniški projekt, k oblikovanju in grajenju katerega so vabljeni vsi, ki bi ga želeli so-oblikovati, ter na ta način razmišljati o človeškem bivanju in preživetju v vesolju, ter skupaj z ostalimi predlagati ali odkrivati rešitve za tovrstno življenje.
Namesto osredotočenja na različne funkcije, povezane z življenjsko podporo, delo in prosti čas kot ločene enote, Seeker skupnost soustvarja integriran in zaprt sistem, ki podpira hibridizacijo in spodbuja trajnost. To se doseže z radikalnim medsebojnim povezovanjem tehnologije, ekologije in ljudi, kjer se istočasno izkoristijo lokalne posebnosti in tradicije.
V Ljubljani se je projekt Seeker [LJ4] gradil od novembra 2013, javnosti pa je bil prvič predstavljen v petek 13. decembra 2013. Na ogled bo predvidoma do 23. januarja 2014.

Produkcija Zavod Projekt Atol, v sodelovanju z Moderno galerijo, Ljubljana

Angelo Vermeulen je umetnik, znanstvenik, filmar, biolog, raziskovalec vesolja, družbeni delavec, pisec. Sodeluje z MELiSSA-o, divizijo Evropske vesoljske agencije (ESA) za podporo življenjskim funkcijam, je tudi član Ekipe ESA za umetniško-znanstvene teme in je bil letos vodja tri-mesečne misije programa HI-SEAS Mars 2013, ki je nastal v sodelovanju z NASA-o, v kateri so raziskovali prehranjevanje v sklopu dolgotrajnega bivanja v vesolju. Leta 2010 je bil eden od TED Fellows, za leto 2013 je imenovan kot TED Senior Fellow. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj, njegova dela pa so bila razstavljena v ZDA, po Evropi in jugo-vzhodni Aziji ter na Novi Zelandiji.


Programi Zavoda Projekt Atol nastajajo ob podpori Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Ljubljana. Hvaležni smo tudi Javnemu podjetju Snaga ter Jaši in združbi projekta Lovest za to, da so nam prijazno odstopili nerabljene materiale, ki smo jih ponovno uporabili pri gradnji projekta Seeker [LJ4].

Arhiv projekta:

Seeker [LJ4] osamitvena misija (9. - 12. feb) in tiskovna konferenca (12. feb ob 11h)

nedelja, 9.2.: vstop posadke
sreda, 12.2.: izkrcanje posadke
sreda, 12.2., ob 11. uri: novinarska konferenca
Moderna galerija, Cankarjeva 15

Šestčlanska posadka ustvarjalcev se bo za štiri dni preselila v skulpturno postavitev belgijskega umetnika Angela Vermeulena. V času te osamitvene misije, med 9. in 12. februarjem 2014, bodo delovali in živeli v notranjosti instalacije Seeker [LJ4]. Preverjali bodo delovanje sistema, ki ga je v decembru v kletnih prostorih Moderne galerije, ustvarila ekipa domačih in mednarodnih ustvarjalcev. Raziskovalibodo psihološke posledice življenja v majhnem prostoru z omejenimi sredstvi. Člani ekipe bodo v tem času izvajali tudi osebne raziskovalne projekte z raznolikih področij, kot so oblikovanje, hidroponično gojenje vrtnin in zelišč ter prehranjevanje v posebnih razmerah. Sočasno bodo kritično razpravljali o vprašanjih medzvezdnega potovanja.

Misija se bo zaključila v sredo, 12. februarja, ob 11. uri, ko bo posadka izstopila iz osame.

Vse predstavnike medijev vljudno vabimo, da se nam ob tem dogodku, to je v pridružijo v kletnih prostorih Moderne galerije, na Cankarjevi 15. Ob sprejemu posadke po vrnitvi iz kratke, a intenzivne osamitve, bomo namreč priredili kratko novinarsko konferenco.
Podrobneje bomo predstavili projekt Seeker, njegov razvoj ter se seveda posvetili tudi vprašanjem o sami osamitveni misiji. Sodelujoči pri projektu bodo na voljo za vprašanja in izjave.

--

Osamitvene misije so se udeležile tri ženske in trije moški iz Belgije, Češke in Slovenije.

Članice in člani posadke:

Kaja Avberšek (SI): umetnica, ilustratorka, oblikovalka
Ondřej Bělica (CZ): študent arhitekture
Igor Križanovskij (SI): oblikovalec
Maruša Kuk (SI): matematičarka in pedagoginja
Monika Pocrnjić (SI): umetnica in pedagoginja
Angelo Vermeulen (BE): umetnik in raziskovalec vesoljskih sistemov

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana