Neven Korda: Teža jabolka12. - 20. 11. 2013
Seminar Muzeja sodobne umetnosti Metelkova,
Maistrova 3

Vabimo vas na ogled instalacije Nevena Korde, ki bo od torka, 12. 11. 2013 naprej v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova.

Teža jabolka je konceptualno delo družbenokritične avtopoetike. Uporabljena forma za intermedijsko upodobitev instalacije na estetskem polju zajemanja informacij, njihove obdelave in zgodovinjenja je video. Video, tehnika zlivanja različnih tehnik, je bil postopek, v katerem se z razbijanjem, razstavljanjem, gnetenjem ustvari nova celota iz pretežno že oblikovanih, samim sebi zadostnih struktur, končnih oblik in pomenov. Sodobni video nove celote ustvarja s povezovanjem, zabrisovanjem, praznjenjem.

Neven Korda je video umetnik, ki dolga leta ustvarja v ateljeju na območju AKC Metelkova. Svojo čisto video prakso je odprl na začetku tisočletja, sredi družbenega defetizma, ponovnega razglašanja konca zgodovine, instrumentaliziranja umetnosti s strani novih političnih gibanj in nevladnih organizacij v kulturi. Zastavil je program oboževanja lepega in ga upodabljal v scenskih performansih, video instalacijah in performativnih budnicah. Z besedami upanja in žalosti, radosti in strahu, bežnih nostalgij in čutnih tihožitij v teh delih upodablja paradoks človeka za kamero, ki je v tem, da se prostor za prakso in uporabo umetnosti krči navkljub napihovanju volumna umetnosti v kulturi in sploh vseprisotnosti "kulturnosti" v današnjih družbah. Umetnost se je instrumentalizirala na vse bolj ozek elitizem na eni strani, in na izdelke za množice na drugi strani. Cinizem je še danes na obeh močno skrčenih polih, vmes pa je vse večje področje izpraznitve - hrupna tišina.

Korda je nedvomno ugotovil, da so prostori kulture na Metelkovi in sploh prostori alternativne meje paradoksalno naravnani v "potrošnjo", in ne v "produkcijo, ki se potroši". Sodeloval je s platformami ustvarjalcev elektronske umetnosti, ki z umetnostjo povezujejo dve polji elektronike: galerijsko in delavniško (workshop) kulturo na eni strani, ter klubsko in koncertno kulturo na drugi strani, in bil tudi sam njihov pobudnik. Gre pravzaprav za obojestransko prelivanje čez napetostno mejo med umetnostjo in kulturo. (N.K.)

Avtor: Neven Korda
Kuratorka: Jasmina Klančar
Oblikovanje tiskovin: Lijana Veličkovič
Programiranje: Branko Ždralo
Hvala: Stephan Doepner, Zavod SCCA-Ljubljana, Janez Štamberger
Produkcija: Zavod Zank, 2013
Projekt je podprlo MzK RS.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana