Predstavitev knjige Terryja Smitha "Sodobna umetnost in sodobnost"Četrtek, 22. 8. 2013
Museum of Contemporary Art Metelkova, Maistrova 3


V četrtek, 22. 8. 2013, ob 18. uri vas v Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) na predstavitev knjige Terryja Smitha »Sodobna umetnost in sodobnost« (Zbirka Eseji Slovenskega društva likovnih umetnikov), ki mu bo sledilo predavanje avtorja z naslovom »Misliti sodobno kuriranje: Načini razstavljalskega pomena«.

Terry Smith, avstralski umetnostni zgodovinar, ki živi v ZDA, že od leta 2000 zagovarja tezo, da se umetniki, arhitekti, kustosi in teoretiki na področju umetnosti odzivajo na naravo sodobne realnosti glede na njeno določujočo lastnost, sodobnost. Razpravljal bo o ključnih zamislih v njegovih kontroverznih knjigah: Antinomies of Art and Culture: Modernity, Postmodernity, Contemporaneity (Duke University Press, 2008), What is Contemporary Art? (University of Chicago Press, 2009), Contemporary Art: World Currents (Laurence King and Pearson/Prentice Hall, 2011), Thinking Contemporary Curating (Independent Curators International, New York, 2012). Kateri so glavni tokovi v današnji umetnostni praksi? kateri vzorci se pojavljajo na svetovni ravni in kako se navezujejo na lokalne razmere? kako je umetnostna praksa spremenila naravo sodobnega kuratorstva? ali je mogoče kurirati samo sodobnost?

Pred predavanjem bo predstavljena tudi njegova nova knjiga, ki jo je v slovenščini izdalo Slovensko društvo likovnih kritikov. Slovenska knjiga esejev Terryja Smitha prinaša avtorjev uvod ter štiri eseje. Predgovor je napisal Aleš Erjavec, ki je knjigo tudi uredil. V knjigi je tudi besedilo predavanja, ki ga je Terry Smith imel v Moderni galeriji leta 2010.
Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.
Dogodek organiziramo v sodelovanju s Slovenskim društvom za estetiko.

www.terryesmith.net/web/

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana