Nataša Petrešin-Bachelez: Situirana umetniška raziskava in samorefleksivni rezidenčni programi


Birgit Mennel, Stefan Nowotny, Boris Buden (eipcp, Dunaj): Evropa kot nadnacionalni prostor. Politike heterojezikovnosti, z Musik A Venir (Pantin, Francija), 2011, ©Ouidade Soussi Chiadmi

Ponedeljek, 6. 5. 2013, ob 18.00
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3


Vabimo vas na predavanje gostujoče kustosinje letošnjega U3 - 7. Trienala sodobne umetnosti v Sloveniji Nataše Petrešin - Bachelez, ki bo v ponedeljek, 6. 5. 2013, ob 18. uri v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova.

Posnetek predavanja:
Na predavanju bo Nataša Petrešin-Bachelez predstavila delovanje enega bolj edinstvenih rezidenčnih programov za umetniško raziskavo, Les Laboratoires d'Aubervilliers v Parizu, kjer je bila med letoma 2010 in 2012 sodirektorica. Izhajajoč iz izkušenj dela v tej instituciji bo govorila o konceptu situirane oziroma umeščene umetniške raziskave in »refleksivnega« rezidenčnega programa, pri čemer se bo naslonila na pisanje Donne Harraway.

Umetniška raziskava je vedno izvedena v določenem okolju, ki ima svoje lastne omejitve, institucije, jezike, kulturne reference, navade ... Umetniška raziskava je lahko izvedena v polnem smislu le, če upošteva zakonitosti prostora in je v razmerju do njih. V tem primeru lahko govorimo o umeščeni umetniški raziskavi, ki svoje priložnosti razvija s prilagajanjem in nanašanjem na okolje, v katerem se odvija in ki povratno vpliva na samo raziskavo. Potreba po umeščanju vodi lokalne projekte, ki zagovarjajo svojo kontekstualnost ter skupnostno in participativno naravnanost. Za razvoj tovrstnih projektov sta pomembna določena elastičnost časa in privilegij vzeti si čas, ki sta ključna za prevrednotenje razmerij med umetnikom ali umetnico, institucijo in občinstvom, ki jih določajo posamezne umetnostne institucije, pogosto na podlagi abstraktnih projekcij.

Nataša Petrešin-Bachelez je kustosinja, ki živi in dela v Parizu. Diplomirala je iz primerjalne književnosti in umetnostne zgodovine v Ljubljani, magistrirala pa iz teorije umetnosti na EHESS v Parizu.

Od leta 2006 dalje na tej šoli vodi seminar "Something You Should Know" skupaj s Patricio Falguieres, Elisabeth Lebovici in Hansom Ulrichom Obristom. Leta 2010 je bila sokustosinja razstave "The Promises of the Past" v Centre Pompidou v Parizu in gostujoča kustosinja sejma Paris Photo. Med letoma 2010 in 2012 je bila sodirektorica Les Laboratoires d'Aubervilliers (skupaj z Alice Chauchat in Grégoryjem Castéra) v Parizu. Trenutno pripravlja U3, trienale sodobne umetnosti v Sloveniji, v MSUM-u.

Redno objavlja članke v mednarodnih revijah za sodobno umetnost (e-flux journal, A Prior Magazine, Springerin, Bidoun, Parkett, Sarai Reader, ARTMargins, Maska) in drugih publikacijah. Je članica uredniškega odbora revije ARTMargins, Contemporary Central and Eastern European Visual Culture (UC Santa Barbara). Od leta 2011 je glavna urednica revije Manifesta Journal.

Predavanje organizirata Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo in SCCA-Ljubljana, Zavod za sodobno umetnost v sodelovanju z Moderno galerijo. Predavanje je del programa Svet umetnosti - Šola za kustose in kritike sodobne umetnosti (letnik 14).

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana