Gavin Keeney - Chris Marker: Zadnja francoska revolucija / The Last French Revolution, Predstavitev knjige in predavanjePetek, 5. 4. 2013, ob 18.00
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3


Vabimo vas na predstavitev knjige in predavanje pisca in kritika Gavina Keeneya, ki bo v petek, 5. aprila 2013, ob 18.uri, v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova.

Predavanje ob izidu knjige Dossier Chris Marker: The Suffering Image (Cambridge Scholars Publishing, 2012) podaja pregled del pokojnega francoskega cineasta Chrisa Markerja glede na začetke njegovega kritiškega projekta v povojni Franciji v štiridesetih in petdesetih letih, s posebnim poudarkom na njegovem temeljnem 29-minutnem filmu Mesto slovesa / La jetée (1962), za katerega je Marker rekel, da predstavlja začetek njegove umetniške identitete in pri tem ukinja vse, kar je bilo pred tem.

Markerjevi filmski eseji so se razvili iz projektov v petdesetih letih, ki jih je naredil skupaj z drugimi, vključno z Alainom Resnaisem, Agnès Varda in drugimi duhovnimi očeti francoskega novega vala. Še posebno je zanimiv njegov odnos do Jeana-Luca Godarda pred pojavom francoskega novega vala in po njem. Med Markerjevimi sogovorniki, ki so se zvrstili skozi leta vse od leta 1947 (ko je privzel ime oziroma psevdonim Chris Marker) do smrti julija 2012, so člani levičarske povojne francoske inteligence, po letu 1962 in filmu Mesto slovesa pa vse širši krog mednarodnih umetnikov, pisateljev in cineastov, ki so bili šestdesetih in sedemdesetih letih kakorkoli povezani s poslednjimi boji proti nebrzdanemu kapitalizmu v Evropi in obeh Amerikah in iztrebljanju socialističnih vstaj tako rekoč povsod.

Predaval bo urednik, pisec in kritik Gavin Keeney. Med njegovimi nedavnimi publikacijami omenimo Art as "Night": An Art-Theological Treatise (2010), pregled metaslikarstva od Velazqueza do Gerharda Richtery, "Else-where": Essays in Art, Architecture, and Cultural Production 2002-2011 (2011) in Dossier Chris Marker: The Suffering Image (2012). Poučeval je na šolah arhitekture v ZDA in Avstraliji ter je kreativni direktor pri Agence 'X'. V svojem raziskovanju se v zadnjem času ukvarja s teorijo vizualnega delovanja v umetnosti in arhitekturi. Novembra 2011 je vpisal doktorski študij na Deakin University; pri tem se ukvarja z naravo podobe (njena diskurzivna in nediskurzivna moč) v umetnosti in arhitekturi.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana