4. marec 2013 - Dan solidarnosti muzejevModerna galerija je ena od 219 institucij po vsem svetu, ki podpirajo globalno akcijo solidarnosti z Narodnim muzejem Bosne in Hercegovine (Zemaljski muzej) v Sarajevu. Ta je moral zaradi neurejenega pravnega statusa in nezadostnega državnega financiranja zapreti vrata. Isto grozi še šestim nacionalnim muzejskim institucijam v BiH (mdr. Umjetnički galeriji BiH in Nacionalni i Univerzitetski Biblioteki BiH).

V znak solidarnosti z ogroženimi muzejskimi institucijami v BiH, kjer mednarodna in nacionalna dediščina propadata tako rekoč pred očmi vsega sveta, so v akciji sodelujoči muzeji v petek, 1. marca simbolno preprečili ogled enega ali več eksponatov tako, da so jih prekrižali z »barikadnim trakom«. Prekrižana dela so bila v muzejih na ogled ta konec tedna, danes, 4. marca, na Dan solidarnosti muzejev, ko je Zemaljski muzej BIH zaprt že 6 mesecev, pa so postala del virtualne razstave na http://www.cultureshutdown.net/solidarity-gallery/.

Akcijo je organizirala dr. Azra Aksamija, profesorica na MIT (Massachusetts Institute of Technology), ZDA, ena od ustanovnih članov platforme CULTURESHUTDOWN. Ta mednarodna iniciativa vključuje akademike, umetnike in kulturne delavce, ki so se odzvali na krizo v BiH. Akcija je doživela velik uspeh, saj se je odzvalo 219 institucij s štirih kontinentov. S svojo odmevnostjo je povzročila medijski pritisk tudi na vladne institucije v Bosni in Hercegovini.

Akcijo podpira tudi CIMAM - Mednarodni odbor za muzeje in zbirke moderne umetnosti, katerega predsednica je direktorica Moderne galerije Zdenka Badovinac. Moderna galerija je že leta 1996 pripravila projekt, imenovan Za muzej sodobne umetnosti Sarajevo 2000, v okviru katerega je trinajst pomembnih mednarodnih umetnikov darovalo dela temu mestu. Muzej naj bi bil odprt leta 2000, a žal še danes nihče ne more z gotovostjo trditi, kdaj se bo to tudi zares zgodilo. Tudi aktualizirani Arhiv Bosne in Hercegovine, ki je na ogled v pritličju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova, opozarja na Sarajevo kot mesto zaprtih in propadajočih kulturnih institucij, v katerem se lokalne oblasti ne morejo dogovoriti, kdo je odgovoren za muzeje in njihove zbirke.

Poleg Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova so v solidarnostni akciji sodelovale še druge ljubljanske institucije, kot so Galerija Kapelica, Mestna galerija Ljubljana, Narodni muzej Slovenije in Univerza v Ljubljani / Pedagoška fakulteta - Oddelek za likovno pedagogiko. Moderna galerija je na razstavi 20. stoletje. Kontinuitete in prelomi v sodelovanju z umetnico "zabarikadirala" dve deli Dube Sambolec, v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova pa začasno niso bila na ogled Stolp z uro Konstantina Zvezdočotova in Triglav na Triglavu Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana