MSUM: Predavanje. STEPHEN WRIGHT: Samo umetnost (dialektika avtonomije)


Davour Zare, Pristna napetost, fotografija iz videa, 2012

Petek, 25. 1. 2013, ob 18. uri

Vabimo vas na predavanje umetnostnega teoretika in pisca Stephena Wrighta, ki bo v petek, 25. 1. 2013, ob 18. uri v seminarju Muzeja sodobne umetnosti Metelkova.

Predavanje organiziramo v okviru razstave Draga umetnost kuratorskega kolektiva Kaj, kako in za koga/WHW. Razstava je v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova na ogled še do 24. 2. 2013. Predavanje bo v angleščini.
Pogosto se sliši argument, da je slaba stran avtonomne umetnosti to, da je, no...samo umetnost. Ne pa jedka, morda celo nevarna, prava stvar. Ali ni morda to razlog, da vse več izvajalcev dviga svojo prakso na merilo 1 : 1 in se s tem podaja ven iz varnih okvirov umetnostnega sveta in se spoprijema z drugimi življenjskimi svetovi? Ta tendenca k begu sicer zasluži raziskavo, a morda bi bilo treba ponovno razmisliti tudi o samem pojmu "samo umetnost". V Here and Perhaps Elsewhere Jean-Luc Godard izreče znano duhovitost "this is not a just image, it is just an image" (ki se v slovenskem prevodu "to ni pravična podoba, je samo podoba" žal ne sliši duhovito - op. prev.). Nekoliko preobrnjen odmev tega lahko najdemo v Agambenovem pojmu "golega življenja", ki bi ga mogoče lahko prevedli tudi kot "zgolj" ali "samo življenje". Potem ko je življenju vzeta vsa zakonska/pravna zaščita, v svoji ranljivosti postane oblika konkretnega upora. In kaj je potem z umetnostjo? Si je možno zamisliti pozitivno politiko (umetnosti), ki bi poudarjala, da tisto, kar daje umetnosti moč, ni tisto, kar jo izenačuje z življenjem do te mere, da je ni več mogoče razločiti od njega, ampak prej to, da je zgolj umetnost. Samo umetnost.

Umetnostni teoretik in pisec Stephen Wright živi v Parizu. V besedilih se posveča pogojem možnosti in uporabi z umetnostjo povezanih praks brez predmetnosti, avtorstva ali gledalstva.

Predavanje je podprl Francoski inštitut v Sloveniji.

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana