Povabilo h komentarju in predstavitvi dokumentacije nerealiziranih projektovV okviru razstave Draga umetnost, ki poudarja možnosti umetnostne refleksije o lastni praksi in ponuja predloge za premislek o vlogi umetnosti z izzivanjem njenih modelov in razbijanjem mitov, razstavljamo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova arhiv projekta Vsak človek je kustos / Jeder Mensch ist ein Kurator, ki smo ga pripravili v Moderni galeriji leta 2007. Aktualizirali smo ga tako, da smo povabili ministre ter predsednika države, predsednika vlade in predsednike parlamentarnih strank, naj komentirajo, kaj je po njihovem mnenju vloga muzeja v današnji situaciji gospodarske krize, in predlagajo, kako lahko nov muzej posluje brez finančnih sredstev. Njihove odgovore smo razstavili v arhivu. (Preslikave pisem najdete v priponki.) Za razstavo Vsak človek je kustos / Jeder Mensch ist ein Kurator, v okviru katere smo razstavljajočim lahko ponudili samo prazne galerijske prostore in nič drugega, smo se leta 2007 odločili zato, ker nam v času obnove Moderne galerije niso bila dodeljena nobena sredstva za javni program. Ob koncu leta 2011 se je ponovila podobna situacija: odprli smo Muzej sodobne umetnosti Metelkova, a program na novih površinah je izpadel iz letnega proračuna, ki nam ga je zagotovila država.

Tokrat pošiljamo še drugo pismo iz arhiva Vsak človek je kustos / Jeder Mensch ist ein Kurator, naslavljamo pa ga na umetnike, kustose, našo publiko in kulturne delavce. Naprošamo vas, da komentirate odgovore, ki so nam jih poslali politiki. Svoje komentarje in predloge nam lahko pošljete po elektronski pošti na info@mg-lj.si, z navadno pošto na naslov Moderna galerija, Tomšičeva 14, 1000 Ljubljana, ali pa jih napišete v samem razstavnem prostoru v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova na papir, ki je tam pripravljen za vas. Hkrati vas vabimo, da prinesete dokumentacijo svojih nerealiziranih projektov, ki bi sicer lahko bili realizirani, če bi bilo v Sloveniji več sredstev namenjenih kulturi. Svojo dokumentacijo lahko razstavite sami na svoj način v arhivu Vsak človek je kustos / Jeder Mensch ist ein Kurator v času trajanja razstave (še do 24. februarja) od torka do nedelje med 10. in 18. uro. Če rabite tehnično pomoč, nas prosim pravočasno obvestite na igor.spanjol@mg-lj.si.

Ker smo bili pravkar obveščeni, da nam tudi letos Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ne bo dodelilo posebnih sredstev za program v MSUM-u, bomo svoj letošnji program tam razstavili na podoben način kot vi svoje nerealizirane projekte.

Veselimo se vaših konstruktivnih predlogov in kreativnih prispevkov!

PriponkaVelikost
Odgovor Zorana Jankovica.doc99 KB
Odgovor Zige Turka.pdf46.45 KB
Odgovor SDS.doc28 KB
Odgovor Franca Bogovica.pdf232.24 KB

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana