Branje delV ponedeljek, 17. 12. 2012, ob 15:30 vas vabimo v Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, na drugo srečanje v sklopu projekta Branje del.
Ob čaju in kavi bomo nadaljevali z razmišljanjem o delu Ivana Kožarića: Kolektivno delo. Dobimo se na zelenici v "Povezavah" v pritličju muzeja.

Nekaj misli s prvega srečanja:

"Predlagana akcija ni bila izvedena, ne more biti izvedena in gre tako za odsotnost akcije. In če to speljemo še naprej odsotnost kolektivnosti. Ko beremo predloga za kolektivno delo, ki sta ju napisala Seder in Putar, opazimo, da tudi onadva govorita o tem, da se kolektivnega dela ne da narediti. Lahko pa naredimo to, da podamo različne predloge kolektivnih del in v razliki med predlogi bo ta kolektivnost dosežena."

"Kolektivno je ravno to, da se lahko vsi strinjamo le v nečem, česar ne bomo v resnici izvajali. Ker takoj, ko pride do neke konkretne realizacije, v tej realizaciji kolektivnost razpade."

"Kožarićevo delo pa spodnaša tudi socialistično kolektivnost. Mladinske delovne brigade (kot oblika kolektivnega dela)so izvajale navodilo, recimo "gradimo cesto", ki pa se od Kožarićevega navodila razlikuje po tem, da je bil smisel dela predpostavljen. Tam je bilo jasno, da se gradi cesto zato, ker je to potrebno za skupnost- kaj je smiselno za skupnost je bilo znano že vnaprej. Kar je bilo ljudem torej narediti, je bilo samo še vlagati svoje življenje in energijo v realizacijo tega smisla. V tem (Kožarićevem) predlogu, pa gre s tega vidika za totalen nonsense. Smisla še ni. Se šele gradi- in to je kolektivno delo."

"Kaj če bi to res naredili, kako bi to izgledalo? Kako bi odlili glave gorgonašev? To pomeni, da bi jih morali ubiti."

Naročite se na e-novice MG

Moderna galerija

Windischerjeva ulica 2
1000 Ljubljana
Tel.
MG+: 01 2416 800,
01 2416 834,
+MSUM: 01 2416 825
Fax: 01 2514 120
E-mail: info@mg-lj.si

MG+MSUM
Zgodovina MG
Prenova MG
Otvoritev prenovljene MG
Zaposleni

Podporniki

  • podporniki
(c) Moderna galerija, Ljubljana